Scooterwinkels mogen volgend jaar alsnog hun restvoorraad scooters en brommers verkopen die niet meer aan de nieuwste Europese normen voldoen. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat besloten.

Het gaat om scooters met een Euro 2 of 3-norm, die meer schadelijke stoffen uitstoten dan de nieuwere Euro 4-norm toestaat. In Europa is afgesproken dat vanaf 1 januari 2018 alleen nog scooters verkocht mogen worden die voldoen aan Euro 4 of hoger.

In veel landen werd een overgangsregeling afgesproken: restanten die bij importeurs en winkels staan, mogen nog wel verkocht worden. In Nederland kwam zo’n regeling er niet omdat Van Veldhovens voorganger, Sharon Dijksma, besloot dat per 1 januari de verkoop helemaal moet stoppen. Van Veldhoven draait die beslissing van Dijksma nu terug.

3000 scooters

De brancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag zijn blij. Het gaat volgens de Bovag om zo’n 3000 scooters. Veel scooterwinkels waren zich al aan het voorbereiden op het totaalverbod door scooters alvast op kenteken te zetten. De winkel is dan officieel de eerste eigenaar van de scooter en mag die nog wel doorverkopen als tweedehands scooter. Dat zou dan waarschijnlijk wel voor een wat lagere prijs zijn.

De branche kijkt nu of ze het op kenteken zetten van die scooters terug kan draaien, zodat ze toch als nieuw verkocht kunnen worden. Het gaat alleen om viertaktscooters. Winkels verkopen sinds januari dit jaar al geen tweetakt-scooters meer, die het meest vervuilen.

Bron: NOS.nl